Archiwalna Strona Śledź po Międzyzdrojsku 2018 - Nieruchomości, działki, sprzedaż, imprezy Międzyzdroje

wstecz

strefa mieszkańca

strefa turysty

Pomarańczowy śledź, puree z modrej kapusty z jabłkiem, maślane ziemniaki z tymiankiem, karmelizowana szalotka, zielony groszek, musztarda majonezowa, marynowana marchew 

Autor :
Executive Chef Sebastian Sikorski.

Receptura na około 4 porcje.

1. Marynata pomarańczowa do śledzia:

•    Sok ze świeżych pomarańczy 250ml
•    Szczypta chili
•    Gwiazdka anyżu

Sposób przygotowania:

Sok wycisnąć wymieszać z chili wrzucić gwiazdkę anyżu i zalać śledzia „Matjas” 

2. Puree z modrej kapusty:

•    Czerwona kapusta 250g
•    Czerwone wino 50ml
•    Czerwona cebula 40g
•    Sól
•    Pieprz
•    Kolendra
•    Miód 20g
•    Sok z połowy cytryny
•    Masło 25g
•    Sok z czerwonej porzeczki 150ml

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno zsiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, cebulę zeszklić na maśle, dorzucić zsiekaną czerwoną kapustę przesmażyć, zalać czerwonym winem, poczekać aż wino odparuje zalać sokiem z czarnej porzeczki wsypać sól, pieprz kolendre do smaku, dodać miód i wycisnąć sok z cytryny, gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie, odcedzić z soku i zmiksować na gładkie puree.

3. Maślane ziemniaki z tymiankiem.

•    Ziemniak 2 duże sztuki
•    Masło 100g
•    Tymianek 
•    Sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaka umyć i obrać, pokroić na kostkę 2x2 cm, wrzucić do foliowego woreczka przystosowanego do pakowania próżniowego, dodać masło, sól, tymianek wg uznania zapakować próżniowo i gotować na małym ogniu około 30 minut.

4. Karmelizowana szalotka

•    Szalotka 4 szt.
•    Cukier
•    Sól 
•    Pieprz młotkowany
•    Oliwa z oliwek
•    Bulion drobiowy 150ml 

Sposób przygotowania:

Szalotkę obieramy podsmażamy na oliwie z oliwek przyprawiamy wg uznania do smaku solą i pieprzem, podlewamy bulionem drobiowym i gotujemy do momentu aż zmięknie. Jak już szalotka będzie miękka to na sam koniec karmelizujemy.

5. Zielony groszek

•    Zielony groszek 15g

Sposób przygotowania:

Zielony Groszek podsmażamy na masełku z odrobiną białego wina oraz mięty.

6. Musztarda majonezowa

•    Musztarda francuska 50g
•    Majonez 20g
•    Sól
•    Pieprz

Sposób przygotowania:

Musztardę wymieszać dokładnie z majonezem doprawić wg uznania.

7. Marynowana marchew

•    Marchew 1 sztuka
•    Syrop klonowy 30ml
•    Sok z cytryny 15ml
•    Białe wino 20ml
•    Szczypta kardamonu
•    Mięta 4 listki
•    Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Marchew tniemy na cieniutkie plasterki obieraczką, wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i zalewamy marchew na co najmniej 24h. Na sam koniec marchew zwijamy w rulonik i nakładamy na talerz.

Archiwalna Strona