Archiwalna Strona Śledź po Międzyzdrojsku 2017 - Nieruchomości, działki, sprzedaż, imprezy Międzyzdroje

wstecz

strefa mieszkańca

strefa turysty

Śledź marynowany w wiśniach i Brandy oraz w curry i gorczycy/konfitura jeżynowa/galaretka ze świeżych pomarańczy z dodatkiem chilli/warzywne spaghetti.

Autor:
Sous Chef Piotr Solka

Receptura na około 4 porcję

  1. Marynata wiśniowa z dodatkiem Brandy
  • 50 ml Brandy
  • 250 gr wiśni
  • 1 duża łyżka cukru
  • 4 szt. fileta śledziowego a’la Matyjas

Sposób przygotowania: Drylowane wiśnie wrzucamy do małego garnka i zalewamy Brandy. Gdy Brandy odparuje zasypujemy wiśnie cukrem. Gotujemy 7-10 minut aby wiśnie puściły sok i powstała konsystencja syropu. Marynatę przelewamy do pojemnika i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy stanie się letnia wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy pojemnik oraz odkładamy do lodówki. Po 30 minutach śledź powinien być gotowy. Oczywiście jeżeli śledź pobędzie w marynacie dobę jego smak będzie bardziej intensywny.

  1. Marynata curry z gorczycą
  • 250 ml wody
  • 1 duża łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml octu
  • 1 mała łyżka gorczycy
  • 1 mała łyżka curry
  • 4 szt. fileta śledziowego a’la Matyjas

Sposób przygotowania: Do wody dodajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty i gotujemy. Marynatę przelewamy do pojemnika i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy stanie się letnia wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy pojemnik oraz odkładamy do lodówki. Po 30 minutach śledź powinien być gotowy. Oczywiście jeżeli śledź pobędzie w marynacie dobę jego smak będzie bardziej intensywny.

  1. Konfitura jeżynowa
  • 0,5 kg świeżych jeżyn
  • 0,5 kg cukru
  • Sok z ¼ cytryny

Sposób przygotowania: Jeżyny musimy opłukać, osuszyć i wrzucić do garnka. Zaczynamy podgrzewać i gotować, aż owoce się rozgotują i zaczną rozpadać. Następnie wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Konfiturę postarajmy się gotować około 40 minut. W trakcie gotowania mieszamy często aby nam nie przywarła do garnka i zgęstniała. Gorącą konfiturę miksujemy na jednolitą masę w urządzeniu o nazwie THERMOMIX lub użyjmy do tego blendera kuchennego. Taką konfiturę możemy podawać na zimno lub na ciepło.

  1. Galaretka ze świeżych pomarańczy z dodatkiem chilli
  • 400 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • 60 gr cukru
  • 12 g żelatyny
  • 1/2 papryczki chilli pozbawionej nasion

Sposób przygotowania: Na samym początku pomarańcze potrzebujemy sparzyć i wycisnąć z nich sok wraz z miąższem. Sok z miąższem zagotuj i zdejmij z ognia. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą, czekamy aż napęcznieje. Następnie żelatynę wrzucamy do wrzącej wody i rozpuszczamy. Płynną żelatynę wlewamy do ciepłego soku z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Siekamy papryczkę chilli bardzo drobno wrzucamy do jeszcze płynnej galaretki. Znów mieszamy i wlewamy do foremek. Odstawiamy do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.  

  1. Warzywne spaghetti
  • 1 szt. świeżej marchewki
  • 1 szt. zielonej cukini
  • 1/2 małej białej rzodkwi
  • 1 duża łyżka miodu gryczanego
  • sok z 1 szt. limonki
  • 6 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania: Marchew i białą rzodkiew obieramy i myjemy. Cukinie myjemy nie obieramy. Warzywa kroimy za pomocą noża na cieniutkie paseczki o długości makaronu spaghetti lub używając ręcznej szatkownicy do warzyw z wymiennymi końcówkami. Do pokrojonych warzyw dodajemy miód gryczany,(jeżeli nie mamy gryczanego może być lipowy lub wielokwiatowy) sok z wyciśniętej limonki oraz porwane listki świeżej mięty. Wszystko razem mieszamy.

Archiwalna Strona