Archiwalna Strona Śledź po Międzyzdrojsku 2014 - Nieruchomości, działki, sprzedaż, imprezy Międzyzdroje

wstecz

strefa mieszkańca

strefa turysty

„Śledzik dla Głodowoja”  wg przepisu Agaty Maciejewskiej, laureatki konkursu na „Śledzia po międzyzdrojsku” w 2014 roku:

 - filety śledziowe – 5- 6 sztuk
 - zalewa octowa ( 1/2 szklanka octu na 2 szklanki wody,  łyżka cukru, liść laurowy, ziele angielskie ) 
 - garść rodzynek sułtańskich
 - szklanka  białego wytrawnego wina
 - dżem agrestowy
 - cebula
 - przecier pomidorowy
 - olej
 - świeży rozmaryn i  koper
 - sól i pieprz do smaku
 - wymoczone wcześniej filety śledziowe marynujemy ok. 2 – 3 godz.  w tradycyjnej zalewie octowej,
 - rodzynki moczymy w białym winie,
 - śledzie kroimy na mniejsze porcje  i  zawijamy w koreczek z rodzynkami
 - przygotowujemy marynatę: wino z namoczonych rodzynek, dżem agrestowy z rozmarynem,  pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy,  nasiona kopru, odrobinę oleju, sól, pieprz do smaku,
 - koreczki umieszczamy w marynacie, i wstawiamy przynajmniej na dobę do lodówki.

Smacznego!!!

Archiwalna Strona