Archiwalna Strona IV Piknik Rodzinny w ramach obchodów „70–lecia Międzyzdrojów” - Nieruchomości, działki, sprzedaż, imprezy Międzyzdroje

wstecz

strefa mieszkańca

strefa turysty

25 sie 2017

Organizatorzy:
Urząd Miejski w Międzyzdrojach 
Międzynarodowy Dom Kultury

Przed nami kolejna odsłona obchodów 70-lecia powojennych Międzyzdrojów. IV Piknik Rodzinny to cyklicznie organizowana, plenerowa impreza rodzinna, skierowana do mieszkańców i turystów odwiedzających nasze miasto.

Zapraszamy wszystkich Państwa w dniu 09 września od godz. 13:00 do amfiteatru. W programie pikniku nie zabraknie atrakcji dla dzieci, prezentacji lokalnych stowarzyszeń i występów na scenie. Warsztaty kulinarne poprowadzi Marieta Marecka, prowadząca autorski program kuchni+ pt. "ABC GOTOWANIA”. Podczas pikniku o godz. 17:00 planowany jest koncert muzyczny zespołu „ Modesta Pastiche”, regularnie występującego w programie „Jaka To Melodia”. Dodatkowym wydarzeniem jest organizowany konkurs kulinarny pn. „Śledź po Międzyzdrojsku”.

Zapraszamy i zachęcamy wszystkich do zaprezentowania swojej oferty i czynnego udziału w naszym wspólnym wydarzeniu. Może chcielibyście Państwo przedstawić swoją działalność lub wyeksponować swoje autorskie prace? Może są wśród Was osoby uzdolnione i pełne pasji, które chętnie wezmą udział w konkursie kulinarnym na „Śledzia po międzyzdrojsku”? Chętnych do udziału w konkursie kulinarnym zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu, dostępnym również na stronie internetowej www.miedzyzdroje.pl , w zakładce: strefa turysty/ wydarzenia / opis imprez cyklicznych/piknik rodzinny.

W roku ubiegłym  III edycję konkursu wygrała potrawa o nazwie „Śledź po Międzyzdrojsku 2016”, przygotowana przez Hotel „Aurora”  pod kierownictwem  Łukasza Sokóła.

Potrawa to śledź a’lamatijas z pomidorami i marynowaną śliwką w czerwonym winie, którego recepturę prezentujemy:

Śledź po Międzyzdrojsku 2016

 - 500 g śledzia solonego
 - 300 g cebuli białej
 - 400 g pomidorów
 - 120 g pomidorów z puszki krojonych
 - 40 g miodu rzepakowego
 - goździki 4 -6 szt.
 - gorczyca ziarno
 - pieprz czarny mielony
 - sól, cukier

Śledzia wymoczyć, cebulę i pomidora obranego ze skóry pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać do cebuli pomidory z puszki, miód, goździki, gorczycę, pieprz, sól i cukier do smaku.

 - 0,05 l czerwonego  wina wytrawnego
 - 0,05 l octu winnego
 - 0,05 l wody
 - 1 łyżka cukru  
 - 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego 
 - liść laurowy
 - 100 g śliwek węgierek

Z pozostałych składników zrobić zalewę winno – octową, doprawić do smaku i zalać śliwki. Odstawić na 3 dni do lodówki. Zielona pietruszka i koperek do dekoracji. Oliwa rzepakowa do skropienia.

Zapraszamy  i zachęcamy do aktywnego uczestnictwa w IV Pikniku Rodzinnym!

Anetta Czyżak
Kierownik Referatu Promocji i Współpracy z Zagranicą

Archiwalna Strona